Испанската полиция арестува четирима заподозрени в принадлежност към радикална ислямистка мрежа

865784018472ee1a43b1792f32761110/КРОСС/Испанската полиция арестува в северноафриканския анклав Сеута четирима души, заподозрени в принадлежност към радикална ислямистка мрежа, предаде Ройтерс, като се позова на министерството на вътрешните работи.

Испания засили мерките за сигурност както и усилията да бъде предотвратено радикализирането на млади мюсюлмански граждани след нападенията в Париж, при които въоръжени ислямисти убиха 17 души.

В изявлението на испанското министерство на вътрешните работи се посочва, че органите на реда разследват дали задържаните четири лица са планирали нападение в Испания. Ведомството обаче не дава повече подробности и засега не е коментирало.

Близки до разследването източници са заявили пред вестник “Паис”, че то било образувано преди две седмици, след като единият от четиримата публикувал видеозапис във Фейсбук, в който той осигурява военно обучение и призовава и други да водят да джихад.

Испания е една от няколкото европейски страни, които се мъчат да попречат на младите мюсюлмански граждани да стават джихадисти в Сирия или Ирак, опасявайки се, че те може да се върнат и да организират нападения на родна територия, отбелязва Ройтерс.

Кабинетът в Мадрид заяви, че ще предложи план за борба с радикализирането сред мюсюлманските граждани на седмичното си заседание идния петък.

Испанската и мароканската полиция арестуваха седем души през декември при съвместна операция с цел да пресекат вербуването на жени, които да заминат за Сирия и Ирак, за да подкрепят бунтовниците от Ислямска държава.

Миналия септември органите на реда в Испания задържаха девет души, заподозрени в принадлежност към екстремистка клетка, свързана с “Ислямска държава” в Мелиля, друг испански анклав на северния бряг на Африка, допълва Ройтерс.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>