Испанската монархия – ярък пример за пълноценна демокрация

0000358427-articleПрез последните години, след като сепаратистките или настроените в посока независимост партии в Барселона и региона получиха мнозинство в местния парламент, те започнаха да водят последователна линия на провокация на конституционния ред в Испания и изобщо на правителството в Мадрид, като във все по-голяма степен отиват на границите и отвъд границите на това, което испанското право предвижда.

Това заяви д-р Христо Христев, преподавател по право на Европейския съюз в СУ “Св. Климент Охридски”, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

“И организацията на референдума за самоопределение, и протичането на всички събития около него бяха една фаза на откровено прегазване на това, което предвижда приложимият правен ред в Испания”, допълва той.

По думите му от самото начало на изостряне на напрежението около Каталуния през последните седмици и месеци ясно се очертава една правна възможна правна трактовка на нещата.

“Испания е конституционна монархия, демократична държава, която може да се каже, че представлява ярък пример в Европа и света за пълноценна съвременна демокрация. След падането на франкисткия режим в продължение на десетилетия тя се развива възходящо като демократична система, включително гарантирайки изключително широка автономия на отделни съставни региони, най-вече Каталуния и Баския”, припомня той.

Според Христев испанските власти доста дълго и търпеливо са изчаквали, преди да приложат възможните и логични правни мерки в ситуацията, създадена от сепаратисткото изпълнително тяло на самоуправлението в Барселона и региона.

“Самите автори на този сценарий едва ли са имали идеята да стигнат до обявяване на независимост. Те следваха една стратегия на нагнетяване на напрежение с оглед на постигане на определени отстъпки от правителството в Мадрид. Въпросът е, че очевидно от страна на министър-председателя Рахой и основните политически партии, които формират испанската политическа система, нямаше нагласа за допълнителни отстъпки спрямо това, което вече беше дадено като форми на автономия в Барселона и региона”, допълва той.

Повече можете да видите на Bloomberg TV Bulgaria.

По публикацията работи: Екип на Bloomberg

Днес

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>