Испанската мания за високоскоростни влакове се сблъсква с бюджетната реалност

Foto-AVE-webОсновният начин да се стигне до внушителната гара в малкия град Вияна, откъдето минава последната високоскоростна жп линия в Испания, е тесен мръсен път, използван единствено от местните фермери. Поразителната нова сграда с площ 4500 кв.м се намира по средата на нищото.

Испанското правителство финансира жп линията, открита в понеделник, между Мадрид и Аликанте. Регионалните власти във Валенсия трябва да финансират работата по свързването й с близката магистрала и с Вияна, където живеят 35 000 души, но се оказва, че няма достатъчно средства.

Тази липса на връзка е показателна както за Испания и сегашното състояние на финансите й, така и за влечението към големи проекти и стопяващата се възможност да бъдат финансирани, пише “Ройтерс”.

Правителството във Валенсия обеща да завърши работата, но в момента не е ясно кога и откъде ще може да намери пари, докато в същото време орязва разходите за училища и болници, опитвайки се да намали дефицита.

Лидерът на социалистическата опозиция във Валенсия казва, че гарата вероятно ще се превърне в поредното ценно, но твърде скъпо притежание в страната, където десетки летища, жп гари, магистрали и културни центрове, издигнати по време на жилищния бум, сега са изоставени. “Новата линия беше изключително необходима инфраструктура, но имаше много импровизации и пълна липса на планиране”, казва той.

Испания ту влиза, ту излиза от рецесията след началото на кризата през 2008 г., която остави милиони без работа и постави страната на крачка от това да поиска международна спасителна помощ.

За да постигне целите за дефицита, определени от Европейския съюз, Мадрид обеща да реформира администрацията, пенсионните схеми, данъчната система и енергийния сектор като част от дългия списък с около 100 реформи, които се ангажира да приложи до 2015 г.

Едно нещо, което няма да ореже обаче, са плановете да добави още бързи влакове, наричани AVE (“птица” на испански), към най-голямата високоскоростна мрежа в света след Китай.

Повече влакове

Вместо да ограничи плановете на предишното социалистическо правителство, дясноцентристката администрация на премиера Мариано Рахой възнамерява да да инвестира повече от 25 милиарда евро през следващите 10 години и почти да удвои съществуващата мрежа от 3100 километра, така че да достигне региони като Страната на баските, Галисия или Мурсия.

Рахой подчерта в понеделник, че влаковете AVE ще останат приоритет. “Въпреки бюджетните ни проблеми една от целите на правителството е да стимулира инвестициите, които са наистина продуктивни, така че да допринесат към споделената цел на правителството и обществото – икономическото възстановяване и създаването на работни места”, заяви той.

Макар че испанската влакова система като цяло губи пари, при по-голямата част от високоскоростните линии разходите се изравняват с приходите. Испанското правителство подготвя закон, с който да реформира железопътната система и да я направи по-устойчива.

В момента държавният влаков оператор Renfe има 5 милиарда евро дълг, а железопътната компания Adif има дълг от над 11 милиарда евро.

Ентусиазмът на испанците

Правителството се опитва да избегне предишните грешки по линията Мадрид – Аликанте, като използва влакове втора ръка и намалява броя на ежедневните пътувания. Проектът за 2 милиарда евро обаче може да се окаже труден от гледна точка на рентабилността.

Най-големият град по пътя е Албасете с едва 170 000 жители, а цената на двупосочен билет между Мадрид и Албасете е 125 евро, което може да се окаже твърде скъпо за повечето испанци.

Официалната прогноза за максималния брой пътници беше увеличена с 40%, достигайки 2.2 милиона души всяка година, което е двойно повече от хората, използвали по-бавните с 50 минути влакове през 2012 г.

Според поддръжниците на AVE испанската мания по високоскоростните влакове е помогнала на Adif да спечели големи договори като този за изграждане на високоскоростна линия до Мека в Саудитска Арабия. Компанията планира да се състезава и за други проекти в Бразилия и Русия.

По незавършените гари обаче определено не цари същия ентусиазъм. В Аликанте около 200 души проведоха демонстрации срещу новата инфраструктура, а едва петдесетина приветстваха новия влак на станцията във Вияна. /Дневник.бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>