Испанската инфанта стовари вината за финансови измами на мъжа си

InfantaCristina-imputadaИспанската инфанта Кристина, която е обвиняема по дело за данъчни престъпления и финансови измами чрез компанията Aizoon, заяви, че всички решения в компанията са вземани от нейния съпруг Инаки Урдангарин, със съдействието на помощника си.”Съпругът ми ръководеше и вземаше решенията в Aizoon, със съдействието на неговия помощник по данъчните въпроси”, каза Кристина, отговаряйки на въпроси на своя адвокат Пау Молинс. Тя посочи, че дори не е присъствала на съвещанията на Съвета на директорите на компанията, пише БГНЕС.

В Испания започна делото срещу принцеса Кристина и съпругът ѝ Иняки Урдангарин за укриване на данъци, докато Урдангарин е обвинен и за други финансови злоупотреби. Кристина се съгласи да отговаря единствено на въпроси на адвоката си в съда.

Съдът сне част от обвиненията срещу Кристина, включващи и пране на пари. Двамата са изправени пред съда в Палма де Майорка. Урдангарин е обвинен в източване на 6,2 млн. евро, идващи от местната власт, чрез фонд за благотворителност. Наред с това, заедно със съпругата си Кристина, бившият хандбалист е използвал инвестиционна компания, за да усвоява отново държавни средства от изкуствено раздути строителни поръчки.

Кристина, която е на 50 години и има 4 деца, е първата кралска особа, изправена пред съда, след възстановяването на монархията в страната през 1975 година.

Ако бъдат осъдени Кристина и Урдангарин могат да лежат в затвора съответно 4 и 19 години.

Актуално.бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>