Испанската инфанта Кристина се прости с титлата си заради корупционните скандали

Снимка: Investor.bg

 

 0000196679-article3

Испанският крал Фелипе VI направи безпрецедентен ход в опит да възвърне доверието на испанците в кралския двор. В последните месеци той е разтърсен от корупционен скандал, свързан със сестрата на Фелипе – инфантата Кристина.

Титлата на Кристина – херцогиня на Палма де Майорка, ще й бъде отнета, съобщи The Wall Street Journal. Тя получи тази титла през 1997 година. Кристина е най-малката дъщеря на Хуан Карлос и София и е шестата по ред наследница за трона на Испания.

Фелипе пое кралския престол в Испания преди година, когато баща му Хуан Карлос се оттегли. Още с идването си на власт 47-годишният крал заяви, че ще работи по прозрачен и честен начин и за възстановяване на имиджа на кралския двор.

Очаква се делото за корупционни практики срещу Кристина де Бурбон да започне през тази година. Това ще е първото съдебно дело срещу представител на кралското семейство от възстановяването на монархията в Испания през 1975 година.

Тя е обвинена в участие в схема за данъчни измами със съпруга си – олимпийският шампион по хандбал Иняки Урдангарин. Подозренията сочат, че той е присвоил обществени средства чрез своята фондация Noos.

По статията работи: Деляна Петкова / Инвестор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>