Испанската инфанта Кристина бе оневинена, но съпругът ѝ получи 6 години затвор

2111298393Снимка: Reuters

Испански съд обяви инфантата Кристина за невинна в дело за данъчна измама, но тя трябва да плати близо 265 хил. евро глоби, предадоха АП и ДПА.

Съпругът ѝ Иняки Урдангарин обаче бе осъден на шест години и три месеца затвор, след като беше признат за виновен в укриване на доходи, данъчна измама, пране на пари и подправяне на документи.

Делото се водеше по обвинения, че Урдангарин е използвал старата си титла херцог на Палма, за да присвои около 6 млн. евро държавни средства от благотворителния Институт „Ноос“, който е управлявал със свой партньор от 2004 до 2006 г. Сред използваните от тях компании е била фирмата за консултации за недвижими имоти „Аизоон“, притежавана от Кристина и Урдангарин.

Кристина бе обвинена, че е помогнала на съпруга си да укрие доходи през 2007 и 2008 г. Инфантата обаче заяви в съда, че никога не е участвала в бизнес дейността на мъжа си.

50-годишната инфанта е сестра на испанския крал Фелипе VI. Тя бе първият близък роднина на испански монарх, изправян пред съд.

БТВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>