Испанската икономика ще се съвземе до края на 2014 г.

Rajoy-asegura-economia-espanola-volvera_EDIIMA20121114_0439_4Испания ще се отърси от рецесията до края на 2014 г., а през 2015 ще отбележи и икономически ръст. Това показват данните от проучване на Bloomberg. Поводите за оптимизъм са породени от смекчаването на мерките за икономии, наложени на страната от Европейския съюз.

Още през първото тримесечие на 2014 г. ще се усетят положителни тенденции в испанската икономика, а през цялата 2014 тя ще отбележи ръст от 0.5%, предвиждат експертите. Предишните очаквания на Bloomberg бяха за растеж от 0.3 на сто. През 2015 г. пък увеличението ще бъде с 0.9%.

През миналия месец премиерът на Испания Мариано Рахой убеди Европейската комисия да удължи с две години срока за съгласуването на бюджетния дефицит на страната с изискванията на ЕС. Това вече трябва да се случи до 2016 г. Според проучването на Bloomberg испанският бюджетен дефицит догодина ще се свие с 0.9%, падайки до 5.6% от БВП.

В момента испанският премиер се опитва да убеди и Европейската централна банка да създаде програма, която да отпуска кредити на малкия и среден бизнес в Испания, Италия и Португалия. Според Рахой това допълнително ще стимулира икономиката в тези страни.

Във Великобритания също се очаква подобрение на икономическата ситуация, показа друго проучване, цитирано от Bloomberg. Растежът още през настоящото тримесечие ще е с 0.1 на сто по-висок от предвижданото. Брутният вътрешен продукт на страната пък ще се повиши с 0.9% тази година и с 1.6 на сто през 2014 г., става ясно от данните. /Дир.бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>