Испанската икономика тръгна нагоре

índiceИспанската икономика се възстановява “по-добре от очакваното” и в момента е сред най-добре представящите се в Европа, въпреки че все още е изправена пред “много” ​​проблеми. Това заяви на прескоференция в Мадрид премиерът на страната Мариано Рахой.

“Нещата се развиват по-добре, отколкото сме очаквали. Отбелязваме стабилен и разнообразен растеж. За по-малко от две години се превърнахме от икономика на ръба със спасителна помощ в икономика с най-голям растеж в Европа. Движим в правилната посока, но сме наясно, че все още има много да се направи, че проблемите, с които трябва да се справим, са многобройни”, каза Рахой.

Министърът на икономиката Луис де Гиндос заяви, че въз основа на далеч по-добрите показатели за първото полугодие на годината правителство възнамерява да заложи по-високи показатели до края на годината и за 2015 година. Според него прогнозата за икономическия растеж за тази година ще бъде вдигната до 1,5 на сто, след като досега цифрата бе 1,2 процента. Съответно ако досега прогнозата за икономическия растеж догодина бе 1,8%, правителството смята, че може да заложи по-висок показател – 2 процента растеж.

Междувременно деловата активност на Великобритания през юли достигна най-ниско ниво за 2014 г. на фона на нарастващото напрежение между Русия и Европа заради украинската криза, твърди британският в. “Гардиън”.

Изданието се позовава на изследване на консултантските компании Markit Economics и CIPS. Растежът на индекса на бизнес активността в страната е 55,4, а това е най-ниският показател от юли 2013 година. Това се дължи на намаляването на промишленото производство, поръчките и работните места.

“Намаляване на производството е признак за повишена икономическа неопределеност както в страната, така и на ключови износни пазари в Европа, която се подсилва от събитията в Украйна. Ако отношенията с Русия се влошат, трябва да очакваме, че износът на стоки ще бъде подложен на още по-голям натиск”, коментира старшият икономист на Markit Роб Добсън.

Растежът на поръчки за износ през юли стана най-бавен през последните 4 месеца – той падна до 53,9 в сравнение с 55,6 приз юни, гласи изследването. /Източник: Актуално

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>