Испанската икономика оправда очакванията и нарасна с 0,7% за второто тримесечие

Снимка: Архив Ройтерс

 

 0000221763-article3

Испанската икономика оправда очакванията за ръста през второто тримесечие, демонстрирайки стабилност, въпреки че депутатите се затрудняват да формират правителство след седем месеца и два парламентарни вота, съобщи Bloomberg.

Брутният вътрешен продукт нараства с 0,7% през периода април – юни, сочат данните на испанската статистическа служба. Това е и средната стойност, прогнозирана от анализаторите, анкетирани от Bloomberg. На годишна база повишението възлиза на 3,2%.

Предварителните данни не съдържат детайли за различните компоненти на БВП, но според редица икономисти възстановяването е задвижвано от потреблението на домакинствата, което извлича полза от по-стабилния трудов пазар и облекчените финансови условия. През трите месеца до юни безработицата се понижи до 20%, което е най-ниското ниво от близо шест години.

В четвъртък премиерът Мариано Рахой прие мандата от крал Фелипе за пореден опит за формиране на правителство. След два тура избори, които произведоха неясни резултати, 61-годишният Рахой заяви, че ще опита да събере подкрепа от целия политически спектър за формиране на кабинет. По думите му той дори обмисля да оглави правителство на малцинството, стига опозицията да се съгласи поне на основни точки от дневния ред.

И все пак няма гаранция, че Рахой ще се подложи на вота на доверие, необходим, за да стане премиер.

Действащият министър на икономика Луис де Гиндос повиши прогнозата за ръста на икономиката и заяви, че безработицата може да падне още под 20% до края на тази година. Очаква се администрацията да представи подновени икономически прогнози по-късно в петък.

Испания все още предстои да одобри годишния таван на разходите, което би било първата стъпка към формиране на бюджета за следващата година. Крайният срок за това е септември. В четвъртък Рахой заяви, че проектобюджетът трябва да бъде изпратен в Брюксел за одобрение до 15 октомври.

По статията работиха: Радина Колева, редактор Десислава Попова
Инвестор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>