Испанската безработица падна до осемгодишно дъно

Сезонната заетост продължава да е висока. Снимка: Getty Images News

 

 0000242403-article3Испания продължава да напредва по отношение на свиването на масовата безработица и отчита 43-ти пореден месец на подобрение на трудовия пазар.

 През юни броят на хората без работа в страната спада с 2,8% спрямо броя им месец по-рано, пояснява Министерството на труда в Мадрид, цитирано от Ройтерс.

Така се оказва, че без работа са 3,36 млн. испанци – най-ниското ниво от осем години насам.

Регионите с най-висок процент на нарастване на заетостта са основните туристически дестинации, като Балеарските острови и Канарските острови, както и Мурсия, Валенсия и Андалусия.

След годините на рецесия испанската икономика пое по пътя на бързото възстановяване. Според министерството вече са били възвърнати 2,28 млн. работни места, изчезнали след пукането на имотния балон през 2008 г. Това съответства на почти 70% от загубените тогава работни места.

Изчисляваната от статистическия институт безработица възлиза през първото тримесечие на годината на 18,75%. Правителството очаква до края на 2020 г. тя да падне на 11,1 на сто.

Въпреки стабилния ръст на заетостта Испания редовно отчита втората по големина безработица в ЕС, след Гърция със 17,7%, както и второто най-високо ниво на младежка безработица, също зад Гърция, възлизащо на 38,6%, коментира Financial Times.

Дори тези, които работят, често са несигурни. От общо 2,1 млн. договора за трудова заетост, които са били подписани през юни, в 166 166 случая се касае за краткосрочни договори за временна заетост, които са в основата на ръководеното от туризма възстановяване на испанската икономика.

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Десислава Попова
ИНВЕСТОР

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>