Испанската безработица пада до шестгодишно дъно

embedИ след десет месеца без действащо регулярно правителство Испания отчита икономически успехи.

През третото тримесечие безработицата в страната пада до най-ниското си ниво от над шест години на равнище от 18,9 на сто, предава DPA. Така безработицата е с 1,1 пункта под нивото от предишното тримесечие, съобщава статистическата служба INE. Това е най-ниската стойност от четвъртото тримесечие на 2009 г.

За първи път от последното тримесечие на 2009 г. безработицата пада въобще под нивото на 20%, след като заетостта в сектора на услугите се повиши благодарение на рекордните туристически посещения през летните месеци.

Все още обаче Испания има една от най-високите нива на безработица във валутния съюз. Икономистите очакваха по-скромно понижение до 19,3%.

Министърът на икономиката Луис де Гиндос заяви, че неочаквано добрият резултат е последица от „интензивния и балансиран растеж” в Испания.

С нарастване на БВП с 3,2% през предходната година и прогноза за ръст от 3,0 за 2016 г , страната е сред най-бързо развиващите се в Европа.

По статията работи: Бойчо Попов
Инвестор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>