Испанската банка “Банкиа” ще намали планираните съкращения

images

Национализираната испанска банка “Банкиа” в крайна сметка ще съкрати само 4500 служители в рамките на плана за преструктуриране, което е с 400 по-малко от предложените от ръководството съкращения, предадоха БТА и “Франс прес”, позовавайки се на постигнато споразумение между синдикатите и ръководството.

Синдикатът “Работнически комисии” подчерта в сайта си, че банковата група ще даде предимство на доброволните напускания и ще отпусне помощи на служителите от закритите офиси, които се съгласят да се преместят на работа в друг град. Освен това обезщетенията за съкратените служители се увеличават до около 30 дни заплата за всяка отработена година.

Като част от споразумението представителите на служителите се съгласяват с “корекции на заплатите за ограничено време, които ще бъдат възстановени в бъдеще в зависимост от напредъка на плана за преструктуриране на “Банкиа”. Не се уточнява какво намаление на заплатите е прието.

Представителите на служителите отмениха днешната стачка заради напредъка на преговорите с ръководството. През пролетта на 2012 г. “Банкиа” поиска помощ, след като пострада от спукването на балона на недвижимите имоти, което принуди Испания да потърси европейска спасителна помощ за целия си банков сектор.

Компанията, която бе учредена тогава след сливането на няколко изпаднали в затруднение спестовни каси, беше спешно национализирана заедно с още три по-малки компании – Банко де Валенсия, “КаталуняКайша” (CatalunyaCaixa) и “НоваКайшаГалисия”.

В замяна на помощ от 18 милиарда евро от еврозоната “Банкиа” се ангажира да намали съществено периметъра си и да извърши мащабно преструктуриране. Банката ще трябва да закрие над една трета от офисите си. /dnevnik.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>