Испанка стана адвокат на 84 години

Бивша бежанка от Гражданската война в Испания стана правоспособен адвокат на 84-годишна възраст в Тулуза, Югозападна Франция, след като придоби квалификация на стари години, когато нейните набори минават в спокойна пенсия, предаде БГНЕС.

Луис дел Бусто Гомес положи клетва вчера пред Апелативния съд в Тулуза и обеща тържествено да спазва основните принципи на адвокатската професия. “Моята мечта беше да изнасям пледоарии и да печеля дела”, заяви Гомес пред АФП, допълвайки, че се интересува както от наказателно, така и от гражданско право.

Луис, която е майка на две деца, е родена в Барселона на 17 август 1928 г. и бяга от войната в Испания на 11-годишна възраст. “Стигнах пеша до границата под бомбардировките на Франко”, споделя възрастната дама, която живяла няколко години в бежански лагери, след което се установила в Южна Франция.

Съпругът й, който вече е покойник, я тласкал и насърчавал да учи право. След пенсионирането си на 60-годишна възраст тя станала активист на асоциация, защитаваща правата на потребителите и се интересувала много от този проблем. “Моят съпруг ми каза: “ти се интересуваш от правото, запиши се в университета”.

По това време Гомес, която работела в различни области (лозарство, търговия), имала само диплома за завършено образование. “Не можах да положа матура, нямах възможност да уча”, разказва тя. Впоследствие обаче тя завършва право в Тулуза, след това получава диплома по право и две магистратури по частно и социално право, отново в града на розите.

Паралелно с това тя учила право в Барселона, където също станала адвокат, без обаче да практикува в Испания. “Трябваше да мина всички изпити на испански, език, който бях забравила, за да получа дипломата си. Трябваше ми смелост”, споделя Луис.

Новата адвокатка, която ще премине през стаж в адвокатска кантора в Тулуза до декември, днес отишла да остави цветя на гроба на съпруга си, който също като нея бил бежанец, след което се присъединил към съпротивата, арестуван е и е депортиран в Дашо. “Искам да му благодаря за това, че ме окуражаваше”, сподели Гомес.

 http://fakti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>