Испания – EL AUTÓNOMO COLABORADOR ИЛИ СЕМЕЙНОТО СЪТРУДНИЧЕСТВО

autonomo-colaboradorКакво е семейното сътрудничество?

Тази юридическа фигура стана по-известна през последните години заради кризата на трудовия пазар, която принуди много хора да започнат да откриват собствен бизнес самоосигурявайки се като от своя страна им даде възможността да помогнат и на пряк роднина регистрирайки го като тяхен сътрудник.

Кой може да се възползва от тази възможност?

Сътрудници на самоосигуряващия се могат да бъдат съпруга или съпругата, децата, родителите, като задължително трябва да живеят със собственика на бизнеса и да са на негова издръжка.

Други основни изисквания касаещи самата работа е например условието партньора или сътрудника да извършват редовна дейност на даденото работно място, което ще рече че не се считат за съдружници на самозаетия лицата, които предлагат своята помощ от време на време.

На последно място, но не по значение е лицето да не е наето от никой т.е. да не бъде свъзрано с трудов договор с друга фирма или самоосигуряващосе лице и в същото време никога да не се самоосигурявало.

Как стоят нещата с осигуровките?

При регистриране на пряк роднина като сътрудник, съществува 50% намаление в осигурителната вноска за период от 18 месеца и 25% за следващите 6 месеца, като тази мярка има за цел да подпомогне в осигуряването на лицата, които работят в семейния бизнес и до този момент по една или друга причина не са били осигурени.

Самоосигуряващото се лице, което е титуляр трябва да плаща осигуровките на сътрудника и съответната  заплата в зависимост от вида труд и категорията. Тези доходи ще бъдат декларирани от сътрудника, като заплати и по този начин не са нужни тримесечни декларации за общ доход и данък добавена стойност.

А в случай на безработица?

Поне за сега сътрудниците на самозаетите лица нямат право на така нареченото паро, само че друга страна могат да го поискат ако има най-малко 12 месеца осигурени чрез възможността, която се дава на самоосигуряващите се.

От всичко описано до тук стигаме до заключението че сътрудника или партньора на самоосигуряващия се е една смеска от самонаето и наето от друг лице.

814540954_20997Статията подготви: Адвокат Елена Савова, Аликанте

Юридически услуги в областта на семейното, наследственото, трудовото, наказателното, административното и търговското право.

За контакти на адрес: Plaza de la Generalitat 2, 2º A, C.P. 03570 VILLAJOYOSA (ALICANTE).

E-mail: eivanova-savova@icali.es                                                                                                              Тел. 642 31 80 38

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>