Испания ще съди 25 каталунски политици за бунт, присвояване и неподчинение

768x432Двадесет и пет каталунски лидери ще бъдат съдени за бунт, незаконно присвояване или неподчинение на държавата, реши Върховният съд на Испания, цитиран от “Ройтерс”.

Марта Ровира, един от лидерите, които ще прекарат 25 години в затвора, ако бъдат осъдени, по-рано каза, че вече е избягала от Испания, присъединявайки се към останалите шестима “в изгнание”.

Съдия Пабло Ярена заяви, че 13 лидери, включително Ровира и бившия каталунски премиер Карлес Пучдемон, който вече е в Брюксел, ще бъдат съдени за бунт. Други12 ще бъдат съдени за незаконно присвояване или неподчинение на държавата заради ролята им в организирането на референдума за независимост на Каталуня.

Съдия Ярена ще реши по-късно днес дали има достатъчно доказателства, че те са извършили престъпление, за да бъдат арестувани. Той не определи дата за започване на делото.

Ровира, която оглавява сепаратиската Каталунска републиканска левица, заяви преди съдията да се произнесе, че е напуснала страната, за да избегне преследване. “Изгнаничеството ще бъде труден път, но това е единственият път, който имам, за да възстановя политическия си глас”, каза Ровира в писмо.

Съдът поиска 14 членове на предишната каталунска регионална администрация да депозират 2.1 милиона евро в банкова сметка, за да върнат парите, използвани за провеждането на референдума и да покрият съдебните разноски.

Решението на съда вероятно ще сложи край на планирания за събота вот в каталунския регионален парламент за избор на нов лидер след заминаването на Пучдемон миналата година. Жорди Тирул, един от 13-те, обвинени в бунт, и близък съюзник на Пучдемон, не получи достатъчно гласове в четвъртък.

Няколко сепаратистки лидери, включително бившият вицепремиер Ориол Жункерас, са в ареста от миналата година.

ДНЕВНИК

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>