Испания ще съди Каталуния за референдума

0933520001380631280_52957_600x458Управляващата в Испания Народна партия заяви, че правителството в Мадрид ще оспори по съдебен път решението на каталунския премиер Артур Мас да сформира избирателна комисия, която да подготви референдума за независимост на 9 ноември, съобщи днес в. “АВС”, цитиран от БГНЕС.

Вчера Мас подписа указ за назначаване на 7 членове на контролната комисия за съблюдаване на закона “За организиране на допитване до населението без характер на референдум”, което фактически е създаване на избирателна комисия за подготовка на референдум. Това показва, че властите в Барселона не са се подчинили на решението на Конституционния съд на страната за прекратяване на подготовката за допитването на 9 ноември.

Ръководителката на каталунския клон на Народната партия Алисия Санчес-Камачо заяви, че Мас е в състояние на безизходица и единственото, което се опитва да прави, е да подписва документи за назначения с цел печелене на време, но не и да продължи подготовката за незаконния референдум.

Източник: Актуално.бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>