Испания ще строи още огради, за да ограничи нелегалните имигранти от Африка

1379415119212

Испания ще инвестира над 2.3 милиона евро в засилване на сигурността на двата автономни испански града Сеута и Мелиля, разположени в Северна Африка, в опит да ограничи нелегалната имиграция. През последните дни там влизат голям брой нелегални емигранти от Централна Африка.

Испанският ежедневник “Ел Паис” предава, че в рамките на един ден в края на февруари там са проникнали 214 имигранти. 15 души са загинали в опит да преплуват границата между мароканските и испанските териториални води край Сеута.

Испанските власти възнамеряват да изградят шестметрова телена ограда, която да ограничи достъпа до двата града по суша. Подобни огради съществуват там още от 2002 г.

В Сеута ще бъдат разположени и двайсетима служители на “Гуардиа сивил” заедно с въоръжен хеликоптер, които да “засичат и връщат” имигрантите. В Мелиля ще бъдат изградени наблюдателници с тополочувствителни камери.

Инцидентът в Сеута, отнел живота на 15 имигранти предизвика значителен международен отзвук. Комисарят по вътрешните работи на ЕС обвини за случая испанската полиция. По разкази на оцелели имигранти органите на реда са стреляли по тях с гумени куршуми, което е и причината за смъртните случаи. По улиците на редица испански градове имаше улични протести с лозунги “Сеута: срамът на Европа” и “Повече мостове. По-малко стени”.

През последните години имигрантският поток към Сеута и Мелиля се е увеличил значително, като за основна причина се посочва несигурността и насилието в много северноафрикански държави, последвали Арабската пролет. По последни данни над 3000 души са влезли в Испания през двата града през първата половина на 2013 г., а броят им постоянно се увеличава. /Дневник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>