Испания ще стимулира икономиката си с милиардна програма

imagesПланирани са данъчни облекчения за фирмите и инвестиции за 6,3 млрд. долара.

Испанското правителство планира да даде тласък на икономиката на страната с милиардни инвестиции и намаляване на данъците за бизнеса. „Идния петък правителството ще представи пакет от мерки за повишаване на конкурентоспособността и ефективността”, заяви министър-председателят Мариано Рахой в неделя в Ситжес.

Планът предвижда общи инвестиции от 6,3 млрд. евро. От тях 2,670 млрд. евро трябва да бъдат внесени от частни инвеститори, а останалата сума ще се осигури от обществени фондове, предава AFP.

По думите на Рахой корпоративният данък ще се намали от 30 до 25 процента. Министър-председателят отхвърля обаче предположението, че ще има намаление и на ДДС. По думите му в тази област не са предвидени промени. Международният валутен фонд призова във вторник Испания да увеличи своите данъчни приходи и да ограничи броя на продуктите и услугите, които се облагат с намалена данъчна ставка.

Испания все още страда от последиците от финансовата криза и спукването на балона в недвижимите имоти през 2008 година. В последно време положението обаче се подобрява, а според данните на Централната банка страната е излязла в края на миналата година от рецесията. Въпреки това безработицата продължава да бъде на много високо ниво от около 26 на сто.

По статията работи: Бойчо Попов /Източник: Инвестор/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>