Испания ще сложи прът на плановете на Шотландия за независимост

Снимка: Архив Ройтерс

 0000235644-article3
Испания може да се окаже голяма пречка пред плановете на Шотландия за независимост, става ясно от изявление на испанския външен министър Алфонсо Дастис, цитирано от европейското издание Politico.

“Испания подкрепя целостта на Великобритания и не окуражава разцеплението или разделението на нито една държава от ЕС“, казва той.

Дастис коментира още, че като независима държава Шотландия би се наредила на опашката от чакащи да влязат в общността и не може да очаква специално отношение.

Още през лятото на 2016 г. в Шотландия се заговори за нов референдум за оставане в състава на Великобритания. Причината е предстоящото излизане на Кралството от ЕС, докато повечето шотландци желаят да останат в блока.

Позицията на Мадрид по евентуалното разделение на Великобритания е много силно повлияна от почти аналогичен казус. Една от автономните области на Испания – Каталуния, се готви за референдум за напускане на състава на кралството, но в същото време иска да остане част от ЕС.

Евентуални привилегии за Шотландия могат да подтикнат и каталунците по-активно да се борят за своята независимост от Мадрид.

 

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Миглена Иванова
Инвестор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>