Испания ще обезщетява дребните инвеститори в банките с … банкови акции

images

Испания ще поиска стабилните банки да направят извънредна вноска в размер на общо около 2 млрд. евро във фонда за гарантиране на депозитите, за да компенсира около 300 хил. инвеститори в рисков банков дълг, които са изгубили спестяванията си заради кризата, която обхвана страната, предаде Ройтерс.

Преди пет години, когато испанската икономика навлезе в кризата, банките продадоха високорискови хибридни дългови инструменти за около 8 млрд. евро, предимно на свои клиенти. Много от тях обаче се оказа, че са си мислели, че правят нискорискова инвестиция. Последва и лавина от съдебни дела срещу банките с обвинения, че служителите им нарочно са подвели вложителите, за да осигурят средства за оцеляването на финансовите институции.

„Фондът за гарантиране на депозитите ще поиска от всички финансови институции да направят извънреден принос от 3 евро на всеки 1 000 евро депозити, което означава, че ще трябва да внесат около 2 млрд. евро“, съобщи министърът на икономиката на Испания Луис де Гиндос.

Той допълни, че по-малките и по-нестабилните банки ще бъдат освободени от тази отговорност.

От думите му стана ясно обаче, че притежателите на привилегировани акции на финансовите институции няма да получат пари, а пак ще им бъдат дадени акции в замяна. Налага се намеса на фонда за гарантиране на депозитите, тъй като акциите на няколко банки, сред които NCG Banco и CatalunyaBanc, в които влезе и държавата, вече не се търгуват.

Инвеститорите освен това ще имат възможност да подават жалби и да търсят обезщетение в пълен размер, ако могат да докажат, че тяхната банка не ги е информирала правилно за рисковете.

Финансовият сектор в Испания се срина през 2008 г. след срива на пазара на недвижими имоти. наложи се държавата да поеме общо 7 банки, като в момента продължава да контролира 5 от тях. Миналата година европейските партньори на страната отпуснаха спасителна помощ за стабилизирането на банковата система.

Испания се опитва да намери начини да компенсира инвеститорите в привилегировани акции за техните загуби след спасяването на банките през миналата година, въпреки че Брюксел поиска инвеститорите в банките да си поемат загубите в замяна на помощта. /investor.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>