Испания ще направи проверка на сигурността на влаковете след фаталния инцидент

imagesИспания ще направи проверка на системата за железопътна безопасност след фаталния инцидент в Галисия миналия месец, довел до смъртта на 79 души, обяви министърът на благоустройството Ана Пастор, цитирана от “Ройтерс”.

Превишена скорост и човешка грешка са довели до дерайлирането на влака на завой в покрайнините на северозападния град Сантиаго де Компостеля. Инцидентът обаче повдигна и въпроси за системите за сигнализиране и безопасност на испанската високоскоростна жп мрежа.

Пастор заяви, че е наела инспектори, които да направят преглед на ограниченията за максимална скорост във всеки участък на испанската жп мрежа, за да се предотвратят подобни трагедии. “Ще преразгледаме всички протоколи и системи, ограниченията на скоростта, всичко”, подчерта тя.

Пастор обяви още, че Испания ще преразгледа ограниченията на скоростта. Правителството предлага подобряване на железопътните знаци и въвеждане на телефони с модул за свободни ръце за комуникация между машинистите и контролните центрове.

Сред предвидените мерки е подобряване на системите за ранно предупреждение на влаковете, включително оборудването им със сателитни системи.

Испанската железопътна мрежа комбинира линии за изключително висока скорост и със сложни механизми за безопасност с обикновени линии, при които има по-слаби сигнали за автоматично спиране.

Някои високоскоростни влакове използват и двата вида линии, а машинистите трябва постоянно да преминават от едната към другата система.

За повече от 20 години Испания е инвестирала 45 милиарда евро, за да изгради втората по големина в света мрежа от високоскоростни влакове, която продължава да развива въпреки икономическата криза. /Дневник.бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>