Испания ще иска банките да заделят нови милиарди срещу лоши заеми в строителството

Испания ще иска от банките да заделят още 35 милиарда евро срещу кредити, раздадени на проблемния строителен сектор, съобщава Ройтерс, като се позовава на свои източници от финансовия сектор. По-този начин вероятността да се наложи да се дадат повече публични средства за спасяването на банките на страната се увеличава, коментира агенцията.

Правителството и банките неохотно признават за мултимилиардната дупка във финансовата система, свързана с имотния срив от 2008 година, който увеличи рисковете страната да се нуждае от външна спасителна помощ, отбелязва Ройтерс.

Банките, които и сега се опитват да се справят с отписването на заеми за 54 милиарда евро по лоши ипотеки, едва ли ще успеят да намерят допълнителното финансиране без помощта на държавата. Някои дори се съмняват, че подобни допълнителни провизии ще са достатъчни.

„Няма начин да се справим с тези провизии сами, целият сектор ще изпадне в загуби“, казва източник от спестовна банка, пожелал анонимност.

Нуждата от допълнителни средства, които друг източник определя на между 20 и 40 милиарда евро, вероятно ще бъде оповестена след заседанието на кабинета в петък и ще дойде като част от по-широка банкова реформа, която ще включва инжекция от 10 милиарда евро публични средства в проблемната Bankia.

„Проблемът с банките бе оставен да загнива три години. Още публични средства за сектора ще значат повишаване на цената на финансиране за правителството, но си струва риска“, казва Жил Моек, анализатор на Deutsche Bank.

Испанските банки имат експозиции от около 300 милиарда евро към строителния сектор, включително имоти на които влязоха във владение, по ред обезпечения. Въпросните експозиции (от 300 милиарда) се равняват на 30% от БВП на страната. Около 60% от тях са проблематични.

Страната в момента е във втора рецесия за последните 3 години и има най-високата безработица в ЕС, при 24,4%, което води до все повече фалити на фирми и граждани, припомня картината Ройтерс. /spekulanti.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>