Испания ще затвори всичките си атомни централи до 2035 г.

Снимка: Ройтерс

 

 0000277093-article3Испания си постави за цел да затвори всичките си седем атомни електроцентрали в периода 2025-2035 година като част от плановете до 2050 г. да произвежда електричеството си изцяло от възобновяеми източници, предаде БТА.

Реформата на испанската енергийна система, в която 40 процента от електроенергията в континенталната част на страната бе произведена от възобновяеми източници през 2018 година, ще изисква инвестиция от 235 млрд. евро (266 млрд. долара) между 2021 г. и 2030 година, посочи миналия месец премиера Педро Санчес.

Решението за затваряне на атомните централи бе оповестено вчера от министъра на енергетиката Тереса Рибера. Тя допълни, че кабинетът ще представи проект за план за борба с климатичните промени пред парламента на 22 февруари. Документът трябваше да бъде предложен на ЕС за одобрение до края на миналата година.

Според законопроект от миналата година правителството си поставя за цел да забрани продажбите на бензинови, дизелови и хибридни автомобили от 2040 г. и да насърчи инсталирането на съоръжения за възобновяема енергия като вятърни ферми и слънчеви електроцентрали с капацитет поне 3000 мегавата годишно.

Постепенното спиране на атомните централи, които произвеждат малко над 20 процента от електроенергията в континенталната част на Испания, бе предизборно обещание на управляващата Испанска социалистическа работническа партия, която дойде на власт през лятото на миналата година.

Правителството днес се изправи пред засилена вероятност от предсрочни избори, след като парламентът отхвърли проектобюджета му за текущата година, посочва още БТА.

По статията работиха: Екип на Investor.bg , редактор Елена Илиева
ИНВЕСТОР

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>