Испания уволни началника на полицията в Каталуния

0000357597-article2Днес рано сутринта бе обнародвана заповедта за освобождаването на шефа на “Мосос д’Ескуадра” Жозеп Траперо. Тя е подписана от министъра на вътрешните работи на Испания Хуан Игнасио Соидо Алварес, съобщи в електронното си издание в. “Паис”.

Соидо поема компетенциите на каталунското вътрешно министерство по силата на мерките, одобрени от Сената за задействане на член 155-и от конституцията. Така Траперо се присъединява към вече отстранения Сесар Пуиг, който бе генерален секретар на вътрешното министерство и Пере Солер, който пък ръководеше каталунската полиция, уточни “Паис”.

Траперо е разследван от Върховния съд на Испания за подстрекателство към размирици заради събитията от 20 септември, припомня изданието.

Прокуратурата обвинява Траперо, че през септември не се е притекъл на помощ на служителите на националната Гражданска гвардия, които били обградени в сграда на каталунското правителство от протестиращи привърженици на независимостта.

Протестите в Барселона започнаха, след като на 20 и 21 септември испанската полиция (Гражданската гвардия) обискира офиси и жилища в Каталуния, за да попречи на организирането на референдума за независимост.

По публикацията работи: Боряна Павлова

Днес

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>