Испания уверява, че ще изплати дълга си


Страната ще покрие задълженията си, категоричен е икономическият министър на Испания

Испания е способна да изплати дълга си, обяви министърът на икономиката Луис де-Гиндос, цитиран от Reuters.

“В дългосрочна перспектива Испания ще запази платежосбособността и ще успее да изплати големите си задължения”, обяви Луис де-Гиндос. Той поздрави шефът на Европейската централна банка Марио Драги за амбицията да направи всичко възможно за спасяването на еврозоната. Испанският министър определи думите на Драги като „навременни”.

На 11 юли стана ясно, че решението за отпускането на 30 млрд. евро финансова помощ за банките в Испания доведе до спад на курса на еврото спрямо долара. Така общата европейска валута достигна до най-ниското си ниво от последните две години.

Европа постави ултимативен срок пред испанските власти за изпълняване на необходимите реформи за справяне на кризисното положение в страната, съобщи The Guardian. Кабинетът в Мадрид трябва да изготви до края на юли двугодишен проект за структурни реформи. За да получат помощта от 100 млрд. евро испанското правителство ще трябва да съкрати разходите от държавния бюджет.

На 22 юни стана ясно, че Испания се нуждае от сума между 51 и 62 млрд. евро за рекапитализиране на своя банков сектор. Това сочат заключенията на двамата независими одитори Оливер Вайман и Роланд Бергер. /livenews.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>