Испания увеличава заплатите на държавните служители за първи път след кризата

Снимка: Архив Ройтерс

 

 0000257244-article3Испанските синдикати обявиха днес, че са сключили споразумение с правителството за повишение на заплатите на

държавните служители. То ще бъде първото от 2009 година, тъй като кризата предизвика налагането на драконовски мерки на строги ограничения, предаде France Press.

Споразумението предвижда увеличения от 6,1 до 8,8 на сто за три години, според икономическия растеж на страната за този период, се уточнява в комюнике, разпространено от синдиката “Работнически комисии”, който е един от най-големите.

 Заплатите на държавните служители бяха замразени напълно от 2010 до 2015 година, а десетки хиляди работни позиции в централната администрация, армия, правосъдието, общественото здравеопазване и други сектори бяха закрити.

Испания, която е четвъртата икономика в еврозоната, приключи 2017 година с увеличение на брутния вътрешен продукт от 3,1 на сто и това бе третата година на икономически растеж, превишаващ 3 процента. (БТА)

По статията работи: Веселина Василева
ИНВЕСТОР

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>