Испания с крачка напред към ново правителство

0000220749-article3

Снимка: архив Ройтерс

Испанската центристка либерална партия Сиудаданос (Гражданите) обяви, че ще се въздържи при вота на доверие в парламента, за да улесни встъпването в длъжност на правителство на десния премиер Мариано Рахой след повече от 200 дни политическа безизходица, предаде Франс прес.

“На първия тур ще гласуваме “против”, а на втория ще се въздържим”, заяви лидерът на Сиудаданос Алберто Ривера.
Народната партия на Рахой има 137 места в 350-членната долна камара на парламента, а центристката формация – 32 места.

Очаква се вотът на доверие да се гласува в края на юли или началото на август. Гласуването е в два тура и в случай на неуспех ще започне да тече срок от два месеца, след които трябва да се проведат нови парламентарни избори.

Социалистите са втората парламентарна сила с 85 места и ще е нужно и те да се въздържат, за да бъде прието правителство на Рахой. Трета в парламента със 71 мандата е лявата партия Подемос, която вече обяви, че ще гласува “против” кабинет начело с премиера консерватор. Същото заявиха националистите и сепаратистите, които имат общо 24 места.

Лидерът на социалистите Педро Санчес потвърди, че партията му ще гласува “против” Мариано Рахой като премиер, след продължила един час среща с консервативния лидер. Санчес е приканил Рахой да изгради съюз с други парламентарни формации, които са идеологически по-близки до него, за да постигне стабилен кабинет.

Провеждане на парламентарни избори в Испания за трети път поред би било глупаво, заяви министър-председателят след преговорите си с лидерите на другите политически сили, предаде ТАСС.

Рахой призова правителството да бъде съставено възможно най-скоро.

На 26 юни в Испания се състояха вторите парламентарни избори за половин година. Народната партия на Рахой получи най-много места, но недостатъчно за абсолютно мнозинство, което я принуждава да се опита да състави коалиционно правителство, отбелязва ТАСС. /БТА/

Инвестор                                                                        По статията работиха: Виктория Тошкова, редактор Миглена Иванова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>