Испания се присъедини към разследването срещу практиките на Facebook

Facebook1Регулаторите на Франция, Испания и Италия се присъединиха към разследването срещу практиките на Facebook, което се води от Холандия, Германия и Белгия. Според институциите, социалната мрежа може да нарушава правата и неприкосновеността на личните данни на гражданите на ЕС, съобщава в. The Wall Street Journal.

Разследването тече в две посоки. Регулаторите проверяват как Facebook комбинира и използва информацията от социалната си мрежа и останалите услуги като WhatsApp и Instagram за рекламна цел. Освен това се проверява дали Facebook наистина използва бутоните за “харесване” за проследяване на потребителите.

Това е първото мащабно разследване на няколко регулатора едновременно срещу Facebook. Досега социалната мрежа попадаше под вниманието само на една или две държави. “Показваме обединен фронт пред глобален играч. Време е да се фокусираме върху Facebook”, коментира Матиас Моулин, който ръководи френската агенция за сигурност на личните данни.

В зависимост от резултатите на проверките, институциите могат да наложат санкции върху Facebook и/или да принудят компанията да промени модела си на работа. От компанията заявяват, че спазват законите на ЕС и редовно са проверявани от регулаторите на Ирландия. Говорител на социалната мрежа допълва, че за момента компанията не е получила уведомления от трите държави, че има проверка, но “ще реагира по съответния начин”, ако получи такива документи.

Източник  Дневник.бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>