Испания се затрупа с неплатени сметки

images

Местната власт в Испания среща сериозен проблем в приходната си част, а възможността й да взема заеми е ограничена. Така плащанията към хиляди испански компании се бавят с месеци, защото управляващите не могат да преодолеят икономическите проблеми, пише Wall Street Journal.

От началото на годината към края на октомври местната власт е натрупала задължения към бизнеса в размер на 13,7 млрд. евро, което е над 1% от БВП на страната. В подобна ситуация компаниите са принудени да намаляват резервите си, да бавят плащанията към доставчици и да се отказват от инвестиции.

Много от тях прибягват и към съкращаване на служители, като безработицата в Испания вече стигна рекордните 25%. Значително се увеличават и фалитите в страната, като през септември броят им се увеличава с 27% спрямо същия период на 2011 г. Забавените плащания доведоха до редица стачки и протести и засилиха натиска върху правителството да поиска помощ.

Министър-председателят Мариано Рахой обаче е категоричен, че за момента Испания не се нуждае от задействане на програмата на ЕЦБ за изкупуване на облигации. Все пак той не изключи тази възможност на по-късен етап. /dir.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>