Испания се бори с петролен разлив до Канарските острови

zx450y250_2514171source-reutersИспания започна в четвъртък разследване на обстоятелствата, при които край Канарските острови потъна руски кораб с близо 1500 тона гориво, предизвикало дълъг 6 километра разлив в близост с популярните туристически плажове.

Риболовният кораб “Олег Найденов” се подпали във вторник в пристанището на Лас Палмас и бе изтеглен в открито море. Но там той потъна и сега е на 2.4 км дълбочина.

Природозащитниците от “Грийнпийс” критикуват властите за решението да изтеглят кораба, защото сега той е на голяма дълбочина и остарелият му корпус може да се пропука само от голямото налягане.

В четвъртък телевизиите показаха как на повърхността излизат петна петрол. В района са изпратени три влекача и два леки самолета за контролиране на разлива, а властите търсят подводен робот, който може да бъде спуснат да огледа останките.

Испания се бори с петролен разлив до Канарските островиФотограф: Handout

Reuters

Инцидентът събуди страховете от повторение на най-тежката екокатастрофа в Испания. През 2002г. петролният танкер “Престиж” потъна край северозападните брегове на страната с 50 пъти повече петрол от този на борда на “Олег Найденов”.

Но проблемът според “Грийнпийс” е, че в открито море е по-трудна борбата с петролни разливи и затова препоръчват да се помага на изпадали в беда кораби, докато са в пристанище или залив.

Испания се бори с петролен разлив до Канарските островиФотограф: Handout

Reuters

Източник:  Дневник.бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>