Испания, САЩ, Тунис и Кувейт повишават мерките за сигурност заради терористична заплаха

8683a9e5a7a53276d5fcd7de4a673ce2/КРОСС/ Манюел Валс: Въпросът е не дали, а кога. Терористичната заплаха във Франция е крайно висока, а естеството на рисковете се е променило из основи, заяви френският министър на вътрешните работи Бернар Казньов в интервю за френската телевизия TF1. По думите на Казньов, тероризмът „от ново поколение”, с който се са срещнали френските власти, е опасен заради своята незабележимост в ежедневието.

Премиерът на Франция Манюел Валс не изключи възможността от нови ислямистки терористични актове в страната, предаде ТАСС. „Въпросът е не дали ще стане, или не, а кога ще се случи това”, каза Валс при завръщането си в Париж от посещение в Колумбия. Валс увери, че правителството ще направи всичко възможно да отговори адекватно на създалата се ситуация: „Тероризмът приема най-различни форми, за да ни хване неподготвени”.

Испания повиши равнището на терористична заплаха до предпоследната степен, като предохранителна мярка, предаде Associated Press.

Американските силови ведомства преразглеждат мерките за сигурност, които планират да въведат по време на празничните прояви за Деня на независимостта 4 юли, предаде ТАСС, като се позова на изявление на министъра на вътрешната сигурност на САЩ Джей Джонсън.

Кувейтските власти засилиха мерките за сигурност около петролните съоръжения след самоубийственото нападение срещу шиитската джамия в петък. Полицията започна масирани хайки в квартали с големи общности от работници имигранти. Арестувани са най-малко 18 заподозрени. В страната е обявен ден на траур в в памет на загиналите 27 души в столицата при взрива по време на петъчната молитва.

„Ислямска държава” пое отговорност за атентатите в Кувейт и Тунис, където в курорта Сус терорист, въоръжен с автомат „Калашников”, уби, по последни данни, 40 души, сред които германски и британски туристи. Премиерът на Тунис Хабиб Есид обяви, че по курортите и археологическите забележителности ще бъдат разположени резервисти. Около 80 джамии, които са извън контрола на правителството и по думите му са отговорни за разпространяването на терористична пропаганда, ще бъдат затворени до седмица.

Повече от 50 бурундийски военни са загинали при нападението на ислямистката групировка „Аш Шабаб” срещу военната база на Африканския съюз в Южна Сомалия. Местните власти заявиха, че в тази зона никога не е имало толкова ожесточени боеве.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>