Испания, Сантяго де Компостела – Тежка влакова катастрофа – 73 ма мъртви и 140 ранени

Al+menos+diez+muertos+deja+accidente+de+tren+en+España

Според някои данни влакът, дерайлирал край Сантяго де Компостела, се е движел над два пъти по-бързо от разрешеното.

Тежка влакова катастрофа край испанския град Сантяго де Компостела взе над 70 жертви. Пострадалите са повече от 140 души.

Трагедията бе причинена от дерайлиране на пътническа композиция, която при завой е излязла от релсите.

Дерайлиралите вагони са един върху друг и това затруднява достигането до хората в тях. Във влака са пътували около 230 души.

Президентът на област Галисия Алберто Нуньес Фейо нарече сцените като излезли от дантевия “Ад”.

Веднага след инцидента на мястото са започнали да прииждат живеещи наблизо хора, които се опитвали с подръчни инструменти да достигнат до хората в натрупаните на купчина вагони.

Самуел Хуарес, представител на местните власти, твърди, че в момента на дерайлирането влакът се е движел със скорост от 220 км/ч, докато на този участък максималната разрешена скорост е 80 км/ч.

От държавната железопътна компания РЕНФЕ настояват, че влакът се е движел най-много със 180 км/ч, което също е значително повече от разрешеното.

Искам да изразя своите съболезнования и съпричастност с жертвите на ужасяващата влакова катастрофа край Сантяго де Компостела, заяви испанският премиер Мариано Рахой. Сантяго де Компостела е родният му град.

Папа Франциск, който е на посещение в Бразилия, призова за молитви за пострадалите във влаковата катастрофа в Испания и за семействата им.

Катастрофата стана в навечерието на празника на патрона на Галисия апостол Сантяго, чието име носи градът, до който дерайлира влакът. Всички празници, предвидени по този повод са отменени. /Вести.бг

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>