Испания пусна информационен сайт за Brexit

brexitИспанското правителство стартира информационен уебсайт, в който са изброени различните въпроси, с които ще се сблъскат гражданите и предприятията, след като Обединеното кралство напусне Европейския съюз, пише англоезичното издание на испанския вестник El Pais.

Страницата е част от уебсайта на правителството, чиито цели включват предоставяне на информация на гражданите и предприемачите за „промените, които излизането на Великобритания от ЕС ще предизвика, както и за мерките, които се приемат на вътрешно и на европейско равнище.

“ ЕС е готов за “твърд” Brexit и отново потвърди, че няма да предоговаря сделката с Лондон Европейският съюз (EС) е готов за “твърд” Brexit и няма да предоговаря споразумението с Обединеното кралство.

Сайтът разглежда и възможността за Brexit без споразумение за бъдещите отношения между Великобритания и ЕС, което ще представлява “бедствие за всички” според изявление, направено в понеделник от външния министър Хосеп Борел.

Въпреки че се предлагат много практически подробности, уебсайтът избягва да уточни все още неясните последици от Brexit без споразумение, което би означавало, че няма да има преходен период за адаптиране към новата реалност на Великобритания като трета страна, допълва агенция Фокус.

Предоставя се информация за пребиваване, право на глас, здравеопазване, образование, пътуване, финансови услуги и др. Сайтът предлага и списък с често задавани въпроси и отговори. Гражданите са уверени, че ще запазят правото си на глас както в Испания, така и във Великобритания.

Мадрид и Лондон и работи по регламенти, които ще бъдат официално представени на 21 януари. Калфин: Правителството трябваше да излъчи човек, който да отговаря за Brexit у нас Правителството отдавна трябваше да излъчи човек, който да отговаря за Brexit у нас.

Това каза бившият външен министър Ивайло Калфин.

В секцията за пътуване по въздух един от въпросите включва полет до Великобритания с испанска авиокомпания, “която може да загуби лиценза си, според съобщения в медиите.” Това е косвено позоваване на бившия испански превозвач Иберия, който се бори да докаже на ЕС властите, че е базиран в Испания – той, заедно с Бритиш Еъруейз, е собственост на холдинговата група IAG, базирана в Лондон.

РЕДАКТОР: ЕВГЕНИЯ ЧАУШЕВА

© Actualno.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>