Испания против споразумението ЕС – Турция, опасява се от бежанска вълна

655-402-siriia-bezhanciИспания се изправи пред поредния си институционален парадокс, след като мнозинството от депутатите в Националния конгрес, избран на 20 декември, гласува против проекта за споразумение между ЕС и Турция по мигрантския въпрос, съобщават в. „Ел Паис” и останалите испански медии.Проектът бе отхвърлен с 227 гласа в общо 350-членния парламент. Пактът с Турция, предвиждащ масово експулсиране на мигранти от ЕС, бе наречен от лидера на социалистите Педро Санчес „срамен”, „незаконен” и „неморален”.

Позицията на Испания ще бъде изразена на предстоящата на 17 и 18 март Среща на върха на ЕС в Брюксел от все още действащия премиер Мариано Рахой, чиято Народна партия единствена подкрепи проекта на ЕС в парламента.

Ново испанско правителство така и не е сформирано все още поради невъзможност да се постигне компромис между различните политически сили в Националния конгрес. Рахой и съпартийците му смятат, че тяхното правителство продължава да е легитимно и ще защитят в Брюксел позицията, която те смятат за правилна. Останалите депутати и партии в парламента обаче, които са мнозинство, настояват, че това правителство изпълнява само служебни функции и няма пълномощия да взема подобни стратегически решения в разрез с волята на законодателния орган, предаде КРОСС.

Затварянето на маршрута за бежанци през Гърция може да доведе до увеличаване на потока от мигранти към Испания, заяви пък министърът на вътрешните работи Хорхе Фернандес Диас, цитиран от ТАСС.

Той каза, че “ако бъдат затворени едни врати, мигрантите ще потърсят други”.

“Досега западния средиземноморски път не е бил обсъждан, защото Испания си вършеше работата. Това обаче може да се промени, ако ЕС не приложи правилно миграционната си политика. Ако не работим с държавите, от където идват бежанците, няма да сме решили проблема”, допълни той.

Редактор: Десислава Любомирова  / Актуално.бг

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>