Испания продължава с трудовите реформи

fatima-banezМадрид планира да намали броя на видовете трудови договори, които могат да сключват работодателите и работниците.

Испанското правителство разкри плановете си за нова реформа на трудовия пазар в страната – радикално опростяване на трудовите договори, регламентирани в законодателството, съобщава FT.

Според Мадрид сегашният режим, който дава право на избор на работодателите и работниците измежду 41 различни видове договори, е твърде объркващ и спъва най-вече малките и средни предприятия да наемат повече персонал.

Решението идва след многократните призиви на работодатели, икономисти и организации като Международния валутен фонд за задълбочаване на реформите на пазара на труда. Анализатори обаче предупреждават, че промените все още са твърде плахи и подновиха призивите си за прекратяване на  порочните практики, които оставят в несигурно положение временните работници.

Испания се очаква да излезе от рецесията през втората половина на тази година, но продължава да е с едно от най-високите равнища на безработица от развитите страни – над 26 на сто, припомня изданието.

Испанското правителство планира да намали до само 5 видовете трудови договори, както и да коригира системата за различни стимули и “подсладители” за работодателите, които създават нови работни места.

Това е своеобразно продължение на мерките в подкрепа на либерализацията на пазара на труда, които Мадрид прие през миналата година – понижи цената за освобождаване на работници и позволи на компаниите да могат да се отклоняват от колективните трудови договори при необходимост, както и да се договарят пряко с работниците./ Инвестор.бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>