Испания – Приспадането на ДДС при покупка на превозни средства

430089_352966811389529_1118532100_n

Приспадането на ДДС на превозните средства, които купуваме за нашите фирми обикновено са причина за съмнения и въпроси. Мога ли да приспадне общата сума? Какво става, ако използвате автомобила и за лични нужди? Ами ако е лек автомобил? Затова в тази статия ще обясним законовите разпоредби, тълкуването и съдебните решения по този въпрос.

В чл. 95.3.2. от Закона за ДДС е постановено, че за моторните превозни средства и техните ремаркета, мотопедите и мотоциклетите се предполага, че са засегнати в дейността с 50% участие. Въпреки това, за превозните средства, използвани за транспортиране на стоки, за превоз на пътници, използваните за практическите часове в шофьорските курсове, използваните от производителите за тестване или насърчаване на продажбите, както и автомобилите, използвани за бизнес пътувания, търговски и мониторинг услуги, се счита, че се използват изцяло в търговската дейност.

Това означава, че ако си закупите лекия автомобил за фирмата се предполага, че можете да приспаднете 50% от начисленото ДДС. Ако можем да докажем, че използването на превозното средство в бизнеса е над 50%, можем да заключим, че е редно да приспаднем по-голям процент от данъка. По същия начин, ако данъчната администрация докаже, че ползването на превозното средство за лични нужди надвишава 50%, тогава можем да приспаднем само определения от тях процент.

images

Според съдебното решение 359 от 14/04/2010 на Върховният съд на Валенсия независимо от процента на заетост на лекия автомобил в дейността на фирмата, когато използването е ефективно, може да се приспадне 100% от ДДС. Това променя подхода, който следва данъчната администрация. Решението се основава на много по-ранното Решение на Върховния Съд на Европейските общности от 17 юли 1991, което постановява, че ако данъкоплатецът използва имуществото като необходимост за развитието на техния бизнес, може да приспадне цялото ДДС, независимо степента на заетост в търговската дейност.

Ключът се крие в разликите между испанското право и правото на Общността. Испанското законодателство нарушава Шестата директива за ДДС. Във всеки случай, правото на Общността има предимство пред испанското законодателство и се прилага с предимство.

Очакванията са да продължат да се издават решения в тази посока, като в крайна сметка законът се уеднакви със законодателството на Общността и данъчната администрация да преразгледа подхода си по отношение на приспадането на ДДС при закупуването на превозни средства.

20120316_notariatoGalya Dusheva,

Economista
Oficina Moraira:

C/ Doctor Calatayud, 17, 2ºB
03724 Moraira (Alicante)

fax (+34) 966.490.649

Oficina Valencia
Av. Cortes Valencianas, 58
Sorolla Center
5ª planta
46015 Valencia 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>