Испания преразглежда стратегията за приватизация на Catalunya Banc

Facana-seu-Catalunya-Caixa-BarcelonaДосега държавата е направила два неуспешни опита да върне частната собственост на банката.

Испания преразглежда стратегията за приватизация на Catalunya Banc, за да подобри атрактивността на банката и да постигне по-висока цена съобщават от държавния фонд, отговорен за преструктурирането на банката, предава Ройтерс.

Испанските власти вече са инжектирали 12 млрд. евро в проблемния кредитор. Има вероятност Мадрид да се опита да продаде банката на търг през лятото, след като приключи с преструктурирането и намали размерите ѝ, отбелязва информационната агенция.

Catalunya Banc пострада тежко заради кризата в сектора на имотите и строителството. Кредиторът получи част от спасителното финансиране за банковия сектор, отпуснато от международните кредитори на Испания.

Досега държавата е направила два неуспешни опита да върне частната собственост на банката, припомня агенцията. Базираната в Барселона банка вече започна да продава проблемни активи. В момента кредиторът се опитва да продаде портфейл с проблемни кредити на стойност 1,5 млрд. евро, както и мрежа от 200 офиса извън ключовия за дейността ѝ регион на Каталуня.

Към момента към клоновете са проявили интерес няколко международни фонда, както и местни банки. Офисите биха могли да бъдат разделени и на групи и да бъдат продадени на различни купувачи.

За 2013 г. Catalunya Banc обяви печалба от 532 млн. евро, след като банката успя да прочисти в голяма степен баланса си от проблемните имоти. За сравнение, през 2012 г. финансовата институция отчете загуба от 11,8 млрд. евро. Към края на 2013 г. активите на кредитора възлизаха на на стойност 63 млрд. евро. /Инвестор/

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Бойчо Попов

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>