Испания – Помощ за интеграция (renta activa inserción – RAI)

RAIУважаеми читатели, в днешната статия ще Ви разкажа подробно за един вид помощ, която можем да поискаме в екстремни ситуации и, която за жалост на някои от Вас може вече да им е позната. Става дума за така наречената renta activa de inserción или RAI.

И казвам екстремни ситуации защото това е финансовата помощ, която ни дава държавата след, като веднъж сме получили парото, което ни се полага и субсидиите от 426 евро на месец чийто срок зависи от личните ни обстоятелства.

Едни от най-важните условия на, които трябва да отговаряме за този вид финансова помощ е възрастовата граница, която е межу 45 и 65 години, да сме записани, като активно търсещи работа в бюрото по заетостта минимум 12 месеца (този срок се счита за прекъснат ако сте работили повече от 90 дни през този 12 месечен срок или излезете в чужбина за повече от 3 месеца освен, ако престоя Ви извън Испания не надвишава 15 дни и донесете документ за раждане на дете, сключване на граждански брак или смъртен акт на съппуг , съпруга или роднина до втора степен по кръвно родство, който да докаже причината на отсъствието) и доходите ни да не надвишават 75% от минималната заплата, която през 2015 е фиксирана на 648,60 €.

В семействата в, които някой член иска да пусне молба за тази помощ, но има някой работещ в същото жилище трябва да се има предвид че общите доходи на всички в дома разделени на броя на членовете не трябва да надвишава тези 75% за всеки един месечно, в противен случай помощта ще Ви бъде отказана. Също така трябва да имаме предвид че, ако през последните 365 дни сме получавали тази помощ сега ще ни бъде отказана освен ако не представим документ за минимум 33% инвалидност, който от своя страна ни дава правото да подадем молба за тази помощ при взето паро и субсидии дори да не сме навършили 45 години.

В какво се състои помощта?

След като веднъж сме одобрени да я получаваме ще взимаме 426 евро през следващите 11 месеца и ще бъдем включени в програма за активно търсене на работа, време през което трябва да търсим, да се интересуваме т.е. записваме и присъстваме на курсове организирани от бюрото по заетостта, ако ни предложат да постъпим някъде на работа да не откажем и.т.н.

Ако имате въпроси не се колебайте да се свържете с мен на всеки от посочените данни за контакт.

294069_10150358869404771_2133947225_nСтатията подготви: Адвокат Елена Савова, Аликанте

Контакти на тел. 722 20 53 44 и eл. поща: eivanova-savova@icali.es

Адрес: Plaza de la Generalitat, 2, 2º A, Villajoyosa (Alicante)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>