Испания – Помощи за грижи на непълнолетни болни от рак или други злокачествени заболявания

nino-hospital_n-672xXx80Помощта за грижа на дете болно от рак или друго злокачествено заболяване има за цел да компенсира намаляването на приходите, което се получава в семейството когато един от родителите трябва да съкрати работното си време за да се грижи за болното дете от рак.

Към кого е насочена тази помощ?

За родители, осиновители или приемни семейства с дете болно от рак или друго злокачествено заболяване от посочените в Кралски Декрет 1148/2011 от 29 Юли.

Тази помощ се отпуска на родителя, който съкращава своето работно време най-малко с 50% за да се грижи за непълнолетния, само и когато двамата родители работят. Освен това, се изисква болното дете да има нужда от настаняване в болница в продължение на дълъг период от време или продължително домашно лечение, след диагностика и оспитализация.

По този начин се компенсира намаляването на приходите на работниците които съкращават работното си време, със съответното  намаление на заплатата, поради нуждата от директни, продължителни и постоянни грижи за детето под закрила.

Условия:

Задължително условие е да работят и двамата родители, да са записани в системата за Социално Осигуряване или “Mutua” посочена от съответното професионално учреждение, независимо дали за собствена или чужда сметка, и акредитира минималните периоди на осигуряване изисквани във всеки от следните случаи:

Не се изисква минимален период на осигуряване на работниците под 21 годишна възраст; Между 21 и 25 години, 90 дни в последните 7 години преди молбата за помощи или 180 дни през целия трудов стаж; Над 26 години, 180 дни в последните 7 години преди молбата за помощи или 360 дни през целия трудов стаж;

Работниците под формата на “autónomos“ и тези които са задължени да се осигуряват трябва да са изрядни платци.

Признаването на правото за получаване на помощта и нейното изплащане принадлежи  на Националния Институт за Социално Осигуряване (INSS), или “Mutua” към която е кандидатът.

СТАТИЯТА ПОДГОТВИ: ДАНЪЧЕН КОНСУЛТАНТ БОРИСЛАВ КРАСИМИРОВ – ВАЛЕНСИЯ

Телефон за контакти (и Whatsapp): 644 31 80 20; Ел. поща: boris@assanchis.com         www.assanchis.com

 

снимка

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>