Испания подаде иск в КС срещу Каталуния

zx450y250_2426748Правителството на Испания е подало иск в Конституционния съд на страната срещу властите на Каталуния по повод приетия от тях закон за външнополитическата дейност, предаде РИА Новости.

Законът, одобрен на 28 ноември миналата година от парламента на автономната област, регулира външнополитическата дейност на Каталуния и отношенията й с ЕС. Правителството на Артур Мас определи този документ като поредната стъпка към създаването на „държавни структури“.

На заседание в петък правителството на Испания прие решение да оспори този закон във висшия конституционен орган на страната, тъй като според Мадрид той противоречи на конституцията, която определя външната политика като изключителен прерогатив на държавата, а отговорността за нейното провеждане лежи върху правителството на страната.

Испанските власти ще оспорят и решението на Каталуния да открие собствени официални представителства в чужбина.

В момента каталунското правителство има пет официални представителства – в Лондон, Париж, Вашингтон, Брюксел и Берлин. В близко време такива представителства ще заработят и в Рим и Виена.

Източник    Актуално.бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>