Испания планира да задълбочи пенсионната реформа

images

Испания скоро ще задълбочи пенсионната реформа, като вероятно ще ускори вдигането на възрастта за пенсиониране, за да изпълни исканията на Европейския съюз за коригиране на публичните финанси на страната, предаде “Ройтерс”.

Високопоставен източник от Испания каза пред агенцията, че реформата, която има за цел да донесе 100 милиарда евро на година от пенсионни разходи, или 10% от БВП, ще бъде представена на депутатите през следващите няколко седмици, вероятно в началото на 2013 г.

Според източника правителството ще предложи стъпки за ускоряване на планираното увеличение във възрастта за пенсиониране от 65 до 67 години, което е предвидено да отнеме 15 години.

Правителството също така обмисля да премахне годишното увеличение на пенсиите, обвързано с инфлацията, или да прилага условия така, че пенсиите да не се увеличават, когато икономиката е в рецесия или когато публичният дефицит превишава определено ниво.

Според четири източника реформата все още се обсъжда на ниво министри, въпреки че разговорите са вече в напреднала фаза. Засега по думите им единственото твърдо споразумение е за нови правила, които да правят ранното пенсиониране по-трудно.

Очаква се социалистическата опозиция да не блокира правилата. Във всеки случай премиерът Мариано Рахой може да разчита на силно мнозинство в парламента за приемане на закона. “Идеята е да се въведе повече гъвкавост в системата”, коментира един от източниците.

Едно от първите решения на Рахой при идването му на власт миналата година беше да увеличи пенсиите, след като предшественикът му Хосе Луис Сапатеро ги замрази през май 2010 г.

Европейски източник каза, че Брюксел е настоял за реформата на последните срещи с испанските власти. “Имаме специфични изисквания за вдигането на пенсионната възраст. През юли правителството обяви серия от стъпки, но липсваха детайли”, допълни той.

/dnevnik.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>