Испания – Пенсиониране преди редовната възраст пoстановена по закон: изисквания и модификации

1509241_1378328729135090_2462287800048178172_nТози вид пенсиониране в Испания, приложимo както за испанските граждани така и за чужденците като нас, е една тема, която непрекъснато търпи промени. Tози факт, комбиниран с незнанието на хората поради безбройните  модификации ме насърчава да пиша по този въпрос.

Първото изменение се намира в новия текст на член 161 bis  втори параграф на общия закон за социалното осигуряване, новост, въведена чрез член 5, параграф 1 от закона 27/2011 от 1 август, актуализиране, адаптирането и модернизирането на системата на социално осигуряване, който регулира следното: “Установяват се два режима на достъп до ранно пенсиониране,  първият се дължи на прекратяване на работата по причини които не се дължът на волята на работника (уволнение) и вторият се дължи на доброволно пенсиониране без да има уволнение от страна на работодателят”, това означава, че може да се пенсионираме преди редовната възраст установена по закон, доброволно или след като ни уволнят от работа, при условие че спазваме следните изисквания:

За така наречения достъп до пред пенсиониране от прекратяване на работата по причини не дължащи се на волята на работника (тоест след уволнение), са необходими:

  • Да сте навършили 61 години (Изискват се 4 години по-малко от редовната възраст установена по закон, която все още е 65 г.)

  • Изисква се да сте записани в бюрото по заетостта като търсещи работа за период от поне 6 месеца, преди датата на заявлението за пенсиониране.

  • Минимален период oсигурителен стаж от 33 години работени между Испания и България.

  • Да се докаже че прекратяването на работата не e възникнало по причини на работника, изисква се да e някоя от причините описана в член 208.1.1 на общия закон за социалното осигуряване: загубване на работното място в резултат на уволнение поради икономически причини (despido objetivo por causas económicas, técnicas, organizativas); прекратяване на договорa чрез съдебно решение съгласно Законът за фалитите; смърт, пенсиониране или инвалидност на работодателят; или поради насилие на жените на работното място.

Също така имат достъп до пенсиониране преди редовната възраст установена по закон (пред пенсиониране), веднъж изпълнени изискванията за  възрастта и oсигурителният стаж години, при условие че прекратяването на договора бе предшестван от една от следните причини:

-бенефициентите на осигуряването за безработица (paro), когато е погасено от изчерпване на периода на продължителност на безработица или защото са достигнали годините да поискат пенсия, член 213.1. a) и f)  от общия закон за социалното осигуряване.

-бенефициенти на субсидии (subsidio por desempleo), за хора над 55 години.

-за работници над 55 години, които не отговарят на изискванията за достъп до помощите (субсидията) на тази възраст, когато са изразходвали помощите за безработица и остават записани в офисите по заетостта.

За така наречения достъп до доброволно пред пенсиониране без да има уволнение от страна на работодателят, се изисква:

  • Да сте навършили 63 години (Изискват се 2 години по-малко от редовната възраст установена по закон, която все още е 65 г

  • Минимален период oсигурителен стаж от 35 години работени между Испания и България.

  • Размерът на пенсията трябва да бъде по-голяма от размера на минималната пенсия която съответства на въпросното лице от семейното му положение при изпълнение на 65-годишна възраст.

Друг вид пред пенсиониране е частичното пенсиониране (jubilación parcial): пенсия която може да се поиска след като се навършат 61 години. По време на тази пенсия, работодателят и работника котизират от приноса на пълен работен ден основа.

Също така искам да разгледам темата за домашните работнички “empleadas de hogar”. Запознати сте че oт януари 2012 г. специалният  режим на домашните работници е интегрирана в общата схема на социалнотo oсигоряване (Régimen General de la Seguridad Social). Размерът на вноската за осигуровки в момента е от 22 %. Ако се работят повече от 18 часа седмично но по-малко от 20 часа, работодателят е отговорен за плащането на осигурителните вноски.  Ако се работят повече от 20 часа седмично, лицето, отговорно за заплащането на тези вноски е работодателят, с 18,3 % от вноските и с 3,7 % работника.

Този тип колектив, нямат право да получават никакъв вид помощи за безработица; От 2012 година до 2018 г, за изчисляване на регулаторната база за пенсиониране и трайно увреждане ще се имат на предвид само реалните периоди котизирани; също така не се прилагат  санкции и глоби за отговорностите на работодателя по реда на изплащане на осигурителните вноски в случай на нарушаване на задълженията на членство и вноски.

За повече информация свързана с изискванията и модификациите на различния вид пенсии и форми на пенсиониране, документи които са нужни и институции пред които трябва да се представят ви препоръчвам да се консултирате с адвокат или друго компетентно лице запознато с тези теми.

Статията изготви  Адв. Цветелина Петрова

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>