Испания парализирана от стачка в железниците

Хиляди пътници останаха по гарите, след като 300 влака не напуснаха перона.

Испания беше парализирана от стачка на железничарите. В протеста се включиха и служителите на метрото в Мадрид и Барселона.

Заради синдикалния протест държавната железница отмени над 300 влака. По гарите останаха хиляди пътници.

По големите гари е разположена полиция, за да се предотвратят евентуални безредици.

Служителите на железницата стачкуват срещу реформите в сектора, които предвиждат орязване на доходите и на социалните придобивки.

„Компанията не иска да преговаря с нас, а правителството – още по-малко. Ръководството смята, че има прекалено много служители и трябва да бъдат направени съкращения,” коментира Лорена Мачин. „Как? – ние не знаем как. Благодарение на тези реформи ставаме много лесни за уволнение и всеки от нас може да бъде изхвърлен във всеки един момент.”

Дясното правителство на Мариано Рахой обаче е твърдо решено да осъществи болезнените реформи, тъй като в противен случай държавата ще изпадне в ситуация като тази на Гърция.

Страната отново е в рецесия, а заради нестабилната й икономика Испания взима държавни кредити при много неизгодни лихви. В резултат на кризата безработицата в страната е близо 25%.

В Гърция не работят магистрати, лекари и учители. Утре се очакват далеч по-мащабни стачни дйствия. Синдикатите предвиждат и големи демонстрации срещу предвижданите от правителството нови рестиктивни мерки.

btvnews.bg

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>