Испания – Пазарджиклийка от Тарагона с плакет от Агенцията за българите в чужбина

640_5a6e917cfb553f18fc5118f8484e78edДържавната агенция за българите в чужбина удостои пазарджишката учителка Илиана Илиева-Дъбова с грамота и плакет. Преподавателката е сред основателите на българското неделно училище “Свети Седмочисленици” в Реус, в испанската провинция Тарагона. В момента тя е ръководителка на школото, а призът е за приноса є към разработването на образователен проект и за популяризирането на българската духовност и култура в Испания.

Илиана Илиева-Дъбова е не само преподавател, но и ревностен пазител на родното сред българската диаспора в Страната на Сервантес. Тя е автор на един от най-популярните образователни блогове – http://ilieva-dabova.blogspot.com/, който няколко пъти е номиниран за престижната международна награда Edublog Awards. Тази година гласуването сред интернет-потребителите изведе блога на второ място и много малко не му достигна, за да поведе класацията. В него не само българчетата в Испания, но и учениците, подготвяни по образователните програми в България, могат да намерят видео материали, презентации, загадки, любопитни факти, с които да се подготвят за училище или да надградят получените в час знания.

Малчуганите в Реус уважават традициите

ПАЗАРДЖИК
Дора ЦВЕТКОВА
Макар да са далеч от родината си, българските деца остават близо до българското и не забравят произхода си. Това е една от главните цели на екипа в българското училище в Реус, чиято ръководителка е Илиана Илиева-Дъбова. Учениците не пропускат български празник, без подобаващо да го отбележат – и националните, и църковните празници минават под знака на специално организирани събития.
В духа на празниците в Българско училище “Свети Седмочисленици” в Тарагона, Испания, се организират работилници. В кръжок “Приложни изкуства” с ръководител госпожа Таня Таркаланова и Етнографско студио “От извора” с ръководител госпожа Илиана Илиева-Дъбова малчуганите правят коледни украси, мартенички, боядисват яйца, използвайки различни техники. Изготвените красоти децата подреждат в изложби, на които канят родителите си и представители на българската общност. Възпитаниците на школото често получават подаръци от Държавната агенция за българите в чужбина и Асоциация на българите в Тарагона “България”.

Преди време учениците от началния курс в пазарджишкото Шесто основно училище “Любен Каравелов” пък зарадваха българчетата в Реус с най-ценния дар – 62 книжки с детски приказки и произведения за деца. Сред тях – и “Малка книжка за приятелството”, създадена от децата, участници в клуб “Рицари на книгата”.

Общността вече си има и библиотека

ПАЗАРДЖИК
Дора ЦВЕТКОВА
Българската общност в Испания вече си има и своя библиотека. Един от инициаторите за разкриването на културната институция отново бе пазарджиклийката Илиана Илиева-Дъбова, която сподели щастието си от успеха на начинанието тази есен. В библиотечния є фонд са вписани над 850 книги, CD-та и DVD-та, карти, речници, справочници, енциклопедии. Тя разполага с литература на няколко езика – български, испански, каталунски и руски. Съобщавайки за радостното събитие, Илияна Илиева-Дъбова, учителка на български деца зад граница, благодари на всички институции и граждани, които са помогнали една от мечтите на нашенците да стане реалност. /Марица

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>