Испания отхвърля участие в китайски мегапроект

bb2871d15e76744dcca9467335aa705aИспания няма да се присъедини към амбициозния китайски инициатива “Един пояс, един път”, която има за цел да свърже по-добре Азия и Европа, каза високопоставен представител на правителството преди посещението на президента Си Дзинпин, цитиран от БГНЕС.

Инициативата, която бе представена от Пекин през 2013 г., има за цел да свърже континентите чрез мрежа от пристанища, железопътни линии, пътища и индустриални паркове.

Пекин планира да развие мрежата през 65 страни, представляващи около 60% от световното население и една трета от икономическата продукция. Досега около 70 страни подписаха меморандум за разбирателство, потвърждаващ техния интерес към проекта – споразумение, което Пекин цени, докато се стреми да разшири проекта си.

В Европа са подписали страни като Полша и Гърция, но проектът създаде сериозно безпокойство, че всъщност маскира опит за заграбване на влияние от Пекин. “Няма да подпишем инициативата”, каза служител от кабинета на испанския премиер, който отказа да бъде назован.

“Европа има инициатива за свързване с Азия, затова мислим, че европейците трябва да работят в тази рамка”, каза официалният представител, цитирайки причината на страната му да не подпише плана на китайския Път на коприната. Той има предвид представените през септември планове на ЕС за изграждане на паралелна инфраструктурна мрежа за свързване с Азия.

РЕДАКТОР: РАЙКО ПАВЛОВ

© Actualno.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>