Испания отлага банковата реформа с една седмица

índice

Планираната за този петък реформа на испанската банкова система ще се забави с една седмица. Европейската комисия (ЕК) в Брюксел е поискала от правителството в Мадрид още една седмица време, за да анализира съдържанието на правителствения указ, съобщи вицепремиерът Сорая Саенс де Санта Мария, цитирана от Ройтерс.

С постановлението испанското законодателство трябва да бъде адаптирано към условията, които комисията е поставила, за да предостави обещаната помощ в размер на до 100 млрд. евро за за испанските банки в затруднение.

Експерти от ЕК, Европейската централна банка (ЕЦБ) и Международния валутен фонд (МВФ) се събраха в петък в Мадрид, за да обмислят необходимите законодателни промени, съобщи държавната новинарска агенция EFE. При това е трябвало да бъдат обсъдени преди всичко някои аспекти за създаването на “лоша банка”. В подобна банка се очаква да бъдат  трансферирани проблемните ипотечни кредити на финансовите институции.

Предложената банкова реформа предвижда и увеличаване на правомощията на държавния фонд за спасяване на банки FROB. Той трябва да се намеси в онези банки, които се нуждаят от малки грантове или основно преструктуриране, или в екстремни случаи да бъдат затворени.

В допълнение испанските финансови институции трябва да увеличат своята капиталова адекватност до края на годината от осем до девет процента. Това изискване се прилага засега само за петте най-големи испански финансови институции – Santander, BBVA, CaixaBank, BFA-Bankia  и Banco Popular.

В същото време вицепремиерът Сорая Саенс отрече, че страната преговаря с други държави от еврозоната за нови помощи. “Няма никакви преговори”, коментира тя.

Според информации на Ройтерс обаче Испания преговаря с редица европейски партньори за предварителна подготовка за искане за помощ. Целта е да се намалят високите разходи за финансиране, казват трима независими един от друг източници.

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Миглена Иванова/ investor.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>