Испания отива на нови избори през юни

Действащият премиер на Испания Мариано Рахой. Снимка: Ройтерс

 

 0000215883-article3

Кралят на Испания Фелипе е решил да не търси нов кандидат за премиер, който да спечели доверието на парламента, съобщава онлайн изданието EurActiv.com. Това проправя пътя за нови общи избори в страната през юни, допълва медията.

В специално изявление кралят на Испания посочи, че нито един от политическите лидери, с които се срещна в началото на седмицата, не разполага с достатъчно подкрепа, за да си осигури парламентарно мнозинство.

Действащият премиер на Испания Мариано Рахой също е признал, че няма достатъчно парламентарна подкрепа, за да бъде преизбран. Това не е оставило друг избор на монарха, освен да свика нови избори.

По-рано във вторник лидерът на социалистите Педро Санчес също каза, че не е в състояние да търси доверието на парламента и че нов вот е неизбежен.

Рахой прогнозира още през февруари, че най-вероятно в края на юни ще се състоят нови избори в Испания, припомня изданието.

Ситуацията в страната едва ли е изненада за някого предвид месеците на политическа безизходица. На предишния вот Рахой спечели най-много места в парламента, но не успя да си осигури мнозинство. В парламента влязоха четири партии, но нито една не разполагаше с достатъчно места, за да управлява сама, а до споразумение така и не се стигна.

През февруари лидерът на социалистите Педро Санчес беше номиниран от крал Фелипе да оглави правителството и да преговаря за коалиция, след като Рахой върна мандата на монарха. Опитът обаче официално е обявен за неуспешен.

Политическата криза в страната може да влоши икономическата ситуация, която тъкмо започна да се подобрява. Европейските власти обмислят да глобят Мадрид заради нарушаването на поставените фискални цели. Все пак очакванията са, че Испания ще получи допълнително време, за да изпълни бюджетните си цели, предава AP, която се позовава на запознати източници, пожелали анонимност.

Еврокомисията обаче може и да препоръча символична санкция. Такова решение ще е знак за готовността на институцията да засили натиска върху политиците, но и да избегне негативно въздействие върху икономиката на Испания.

Страната трябва да свие дефицита си до 4,2% от БВП през 2015 г. от 5,9% през 2014 г. Данните от миналата седмица сочат обаче, че дефицитът за 2015 г. е бил 5,1%. За тази година целта е дупката в хазната да се свие до 2,8%.

Решението на ЕК за евентуална санкция ще бъде публикувано през втората половина на май.

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Бойчо Попов / Инвестор.бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>