Испания отива към четвърти парламентарни избори за 4 г.

Investiture vote at Lower ChamberИспания отива към четвърти парламентарни избори за последните няколко години, които могат да се проведат на 10 ноември, пише вестник “Паис”.

Неуспешен първи опит за избор на Педро Санчес за премиер на Испания

Сега той има два дни да се опита да постигне споразумение с крайнолявата “Подемос”

Изпълняващият длъжността премиер на Испания Педро Санчес не успя да получи доверието на 350-местния парламент при второ гласуване тази седмица. Това означава, че той няма да успее да формира ново правителство за момента. Кандидатът на Социалистическата партия трябваше да бъде подкрепен от просто мнозинство, за да поеме управлението на страната.

На днешното гласуване Санчес беше подкрепен от 124 депутати (същотолкова гласуваха и при първия опит във вторник). 155 депутати гласуваха против социалиста, а 67 се въздържаха. Той получи подкрепата на 123-те депутати от Социалистическата партия и един представител на малка регионална партия.

По-рано испанският социалистически лидер заяви, че не са успели да постигнат коалиционно споразумение с “Подемос”. Санчес каза пред долната камара на парламента, че не е възможно да сключат споразумение.

“Подемос” се въздържа на днешното гласуване.

Потенциално ново гласуване може да бъде организирано през септември, но и ако тогава не бъде одобрено правителство от парламента, Испания ще организира избори през ноември. Това означава четвърти парламентарни избори за четири години и петите избори само през тази година.

 Испанският парламент дебатира формиране на ново правителство

Социалистическата партия на Санчес спечели парламентарните избори на 28 април

Според разпространяваната информация социалистите и “Подемос” не са се разбрали кой да поеме Министерството на труда. От “Подемос” са настоявали да ръководят ведомството, но социалистите са контрирали, че крайнолявата партия не е популярна с някои икономически предложения.

https://news.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>