Испания: Осъдиха баск на 92 години затвор за опит за атентат срещу бившия крал

2111071959Хуан Карлос Снимка: EPA

Испански съд осъди на 92 години затвор член на сепаратистката баска организация ЕТА за опит за атентат срещу крал Хуан Карлос, предаде АФП.

Енеко Гогеаскоеткса планирал да убие краля по време на откриването на музея „Гугенхайм“ в Билбао през 1997 г. Той бил изненадан от полицията няколко дни преди планираната дата със съратник в една от градините на музея.

Гогеаскоеткса стрелял срещу полицаите, като убил един от тях, а после избягал. Съратникът му бил задържан и обвинен, че е поставил гранати в градините на музея, които да се активират от разстояние.

Енеко Гогеаскоеткса беше арестуван през юли 2011 г. в Англия, където живееше с жена си и децата си под фалшива самоличност. Днес той е на 49 години. Въпреки присъдата му от 92 години затвор, в Испания ефективно могат да се излежават не повече от 40 години.

Хуан Карлос днес вече не е крал. Преди две години той абдикира в полза на сина си Фелипе Шести.

Използвани са материали на БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>