Испания оправда сина на бившия евродепутат Станимир Илчев – Владимир

zx450y250_2265796Съдът в испанския град Алмерия е оправдал на първа инстанция сина на бившия евродепутат Станимир Илчев – Владимир. Това потвърди за “24 часа” самият Илчев-старши.

Оправдателната присъда по дело 1017 от 2009 г. е произнесена на 18 ноември. Копие от нея е качено на сайта на съда в Алмерия. Такова е изпратено и до испанския адвокат на семейство Илчеви – Бартоломе Видал. Той се обадил по телефона на Владимир на 2 декември, за да му съобщи хубавата новина.

“Почти 12 г. това беше кошмарът на нашето семейство. Ние знаехме, че е невинен”, каза Станимир Илчев. Той отказа да коментира в подробности съдебното решение, но напомни позицията си от началото на процеса, че тезата на обвинението срещу сина му се е градила не върху доказателства, а върху твърденията на няколко полицаи, което я правело несъстоятелна. Още през 2003 г. беше ясно, че ударът беше по мен, а синът ми бе жертва, допълни Илчев, който в онези години беше шеф на групата на царските депутати в парламента.

Оправдателната присъда за Владимир Илчев идва след проточила се над 11 години съдебна сага. Делото бе по обвинение за нарушаване на правата на чуждестранни граждани и за склоняване към проституция.

Всичко започва с ареста на Илчев-младши на 14 май 2003 г. в средиземноморския курорт Рокетас де Мар. По това време той работи за фирма ФСО ООД със собственици Лилия и Камен Червенякови. Последният организира пътуване до Испания на български танцьорки и взема Владимир за преводач и шофьор. Момичетата изнасят няколко танцови представления в няколко нощни заведения в провинциите Мурсия и Алмерия, но не са задържани. След ареста Владимир бе един месец в затвора “Ел Асебуче” в Алмерия и бе пуснат под гаранция. До 2005 г. не му бе разрешено да напусне Испания и той живя в българското посолство в Мадрид, като си плащаше престоя. След това, заради проточването на делото, му бе позволено да се прибере в България.

Източник: 24 часа.бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>